2024 Hac Günlüğü

2024 HAC GÜNLÜĞÜ (MEDİNE)

Hac yolculuğumuz 14/Mayıs/2024 Salı günü başlayıp 26/Haziran/2024 Çarşamba günü sona erdi. Tam 46 günlük bir hac yolculuğu oldu. 14/Mayıs/2024 Salı günü gece saat 01.20 de Türk Hava Yolları ile 305 kişi Alkuş Turizm olarak Yenişehir Havalimanından Medine’yi Münevvere Havalimanına uçtuk. Medine Havalimanından çok rahat bir şekilde çıkıp vakitlice otelimize geldik. Uçak saatimizin erken oluşu Medine’de bize bir gün fazla kalmamızı sağladı. Bir uçak yolcunun hepsinin Alkuş Turizm oluşunun rahatlığını yaşadık. Otelimize yerleşip daha sonra Ravzayı Mutahhara’ya gidip Peygamber Efendimizi (s.a.v) selamladık. Peygamberimiz ile ilk buluşma anımız, çok güzel bir duyguydu, anlatılmaz ancak yaşanır. Selamlamadan sonra yolcularımıza Medine hakkında bilgi verip Mescidi Nebevi hakkında bilgilendirme yaptık. Medine’de yapacaklarımızı anlattık. Sabahları okunan iki ezan, kadınlar dahil her vakit cenaze namazı, Kadınlara Cuma namazı gibi bilgiler verdik. Daha sonra buluşma yerimizin buradaki 2 numaralı direğin yanı olduğunu söyledik. Her sabah grup olarak burada buluşup selamlama yapacağınızı ve Medine iç gezilerimize buradan gideceğimizi, duyurularımızı burada yapacağımızı söyledik.  

15/Mayıs/2024 Çarşamba günü Sabahleyin bayanlar, Öğleden sonra erkekler olmak üzere Ravza ziyaretimizi yaptık. Alkuş Turizm tarafından önceden eksiksiz olarak randevularımız alındı. Cennet bahçesinde namaz kıldık.

Bayanlar Ravza ziyaretindeyken sabah selamlamasından sonra erkeklerle Cennet’ül Baki ziyaretimizi yaptık. Cennet’ül Baki’de hangi kabirde kim yatıyor anlatıp bilgi verdik. Burada binlerce sahabe kabri var. Hz. Osman (r.a) başta olmak üzere Peygamberimizin hanımları, kızları, halaları, süt annesi Halime annemiz, Marie annemizden olma oğlu İbrahim, Hz. Ali’nin annesi ve kardeşleri, Uhud ve Harre şehitleri. İmamı Malik ve İmamı Nafi’nin kabirlerini ziyaret edip Fatihalar okuduk. Sanki sahabeler ile görüşüyor ve konuşuyor gibiydik. Cennet’ül Baki ziyaretinden sonra Mescidi Nebevide Peygamberimizi ziyaret edip, içerden peygamberimizi selamlayarak otelimize döndük. İkindiden sonra Diyanet işleri başkanlığından gelen hocamızın irşâd konuşmasını dinledik.  

16/Mayıs/ Perşembe günü sabah selamlamasından sonra Medine iç gezilerimizi yaptık. Mescidi Gamame (Bulut Mescidi), Hz. Ebubekir Mescidi, Hz. Ali Mescidi ve Beni Saide bahçesini ziyaret edip bunlar hakkında bilgilendirme yaptık.

Öğleden sonra Medine dış ziyaretlerimizi yaptık. Sekiz otobüs olarak önce Uhud harbinin yapıldığı yere gittik. Okçular tepesinde Uhud savaşını anlatıp Kur’an okuduk. Daha sonra Uhud şehitlerinin olduğu yere indik, Fatihalar okuyup dua ettik. Hz. Hamza, Musab bin Umeyr ve Uhud şehitleri hakkında bilgi verdik. Uhud şehitlerini selamladık ve duamızı yaptık. Okçular tepesinden Peygamberimizin dişinin kırıldıktan sonra sığındığı mağarayı gösterdik.  Uhud’dan sonra Mescidi Kıbleteyn’e gittik. Burası Kıblenin Mescidi Aksa’dan Mescidi Harama çevrildiği yer. Kıble değişikliği ile ilgili ayet burada nazil oldu. Peygamber Efendimiz burada öğle namazında, bir namazda iki kıbleye doğru namaz kılmış olduğu için buraya Mescidi Kıbleteyn denilmiştir.

Daha sonra Hendek harbinin yapıldığı yere yani yedi mescitlere gidip hendek harbi hakkında bilgi verdik. Buradan Mescidi Kuba’ya geçtik.  Mescidi Kuba Hicrette Medineli gençlerin peygamberimizi karşıladığı yerde olup, yeryüzünde yapılan ilk mescittir. Burada kılınan iki rekât namazın sevabı bir umre sevabı kadar olduğunu Peygamberimiz (s.a.v) müjde vermiştir. Bizde bunun için burada on rekât kadar namaz kıldık. Peygamberimiz hayatındayken buraya her cumartesi gelirmiş. Ayeti Kerime (Tevbe suresi Ayet 108) bu mescidi temelleri takva üzere atılan mescit olarak tarif ediyor. Mescidi Kuba ile dış ziyaretlerimizi bitirip otelimize döndük. Mescidi Kuba yeryüzünde Mekke’deki Kâbe, Medine’deki Ravza’yı Mutahhara ve Kudüs’teki Mescidi Aksa’dan sonra önemli dördüncü mescittir. Beşincisi Bursa ulu camii olduğu söylenir. Bunun içim Ulu camiye makamı hamis (beşinci makam) denir.

17/Mayıs/ Cuma sabah selamlamasını yaptık kalan Medine içi ziyaretlerimizi tamamladık. Önce Hz. Osman mescidini, Daha sonra Bilal’i Habeşi, Hz. Ömer Mescitlerini ziyaret edip bunlar hakkında bilgi verdik. Osmanlı Tren istasyonunu uzaktan gösterdik. Mescidi Nebevinin bahçesinde yatsı namazından sonra erkeklere ihram kuşanmayı tarif ettik. Nasıl kullanılacağını ve ihram yasaklarını anlattık. Üç gece bilgilendirme derslerimiz devam etti.

18/Mayıs/Cumartesi ve son sabahımız, sabah selamlamamız veda selamlaması oldu. Öğleden sonra Mekke’ye gideceğimiz için Medine’den ayrılığın acısı içimize çöktü.  Medine günlerimiz kısa olmasına rağmen bir Cuma namazını Medine’de Mescidi Nebevide kılmak nasip oldu çok şükür. Cumartesi günü öğle namazından sonra otele dönüp ihramlarımızı giydik. İhramlı olarak otobüslerimize binip Medine Mikat’ı olan Zülhuleyfe’ye gidip burada önce iki rekât ihram namazlarımızı kıldık. Bilenler namazda Kâfurun ve ihlas surelerini okudular. İhram namazından sonra grubumuz ile toplu olarak ihram niyetimizi yaptık. İçten gelerek lebbeyk söyledik. Telbiyeler ile otobüslerimize bindik. Tüm yolcularımız niyetlenmiş oldu.  Buradan lebbeyk sedalarıyla Mekke’ye hareket ettik. Mekke 425 km.

 

 

2024 HAC GÜNLÜĞÜ (MEKKE)

18/Mayıs/Cumartesi günü saat 15.00 de Medine mikatından ayrıldık. İkindi ve Akşam namazlarımızı yolda kıldık. Akşam saat 21.30 da Mekke otelimize geldik. Mekke otelimiz sadece Alkuş Turizme ait olduğu için 305 kişi olarak çok rahat ettik. Otele yerleştikten sonra gece saat 11.30 da umre tavafımızı yapmak üzere Haremi Şerife gittik. Tavaf ve Sa’yimizi yaptıktan sonra otelimize kayıpsız dönüp tıraşlarımızı olarak ihramdan çıktık. Yürüyemeyecek olanları sabaha bıraktık. Çok şükür ilk gecemizde kaybolan, görevini eksik yapan yolcumuz olmadı. Grubumuzun tamamı otele döndü. Sabah, kalanların umreleri tamamlandı. 20/Haziran/Pazartesi akşamı otel mescidimizde umre, tavaf, say hakkında bilgilendirme yapıldı. Önemli hususlar hatırlatıldı.  Hergün öğlen namazından sonra otel mescidinde bilgilendirme yapıldı.

20/Mayıs/Pazartesi günü Mekke dış ziyaretlerimizi yaptık. Önce Cebeli Sevr’e yani Peygamberimizin hicrette saklandığı, örümceğin ağ, güvercinin yuva yaptığı mağara gittik. Eteklerinde bilgi verdik ve peygamberimizin hicretini anlattık., dağa çıkmak için daha sonra geleceğimizi söyledik. Buradan Arafat’a gittik. Önce Arafat mescidi, Nemire mescidine uğrayıp namaz kıldık. Burada Arafat hakkında bilgi verdik. Daha sonra Arafat umresinde Cebeli Rahme’ye geleceğimiz için uzaktan gösterip bilgilendirme yaptık. Arafat’tan sonra Müzdelife’ye daha sonra Mina’ya (şeytan taşlama yerine) geldik, buralarda da bilgi verdik. Daha sonra ilk vahyin geldiği Nur dağına gittik, anlatım yapıldıktan sonra otelimize döndük. Nur dağına da çıkmak için daha sonra geleceğimizi söyledik.

İki akşam yatsı namazından sonra Mekke içi ziyaretlerimizi yaptık. İlkinde Haremi şerif ve civarındaki önemli yerler hakkında bilgi verdik. Cebeli Kubeys ve Peygamberimizin doğduğu ev hakkında bilgi verdik. Mekke’ye Osmanlı hizmetlerini ve Mekke’nin fethini anlattık. Erkam bin Erkam’ın evi, Kâbe de selam kapısı, Ebu Cehil’in ve Ebu Süfyan’ın evi, Hz. Hatice validemizin evi hakkında bilgi verdik. Mescidi Raye, Mescidi Şecere, Mescidi Cin ve Cennet’ül Mualla hakkında bilgi verdik. Cennet’ül Mualla’da peygamberimizin hanımı Hz. Hatice validemiz ile oğulları Kasım ve Abdullah yatıyor. Dedesi Abdulmuttalip’te burada yatıyor. İç gezimizi bitirip otelimize döndük. Başka bir akşam Mekke içi ziyaretlerimizin ikincisini yaptık. Hz. Ebubekir’in, Hz. Hamza’nın evi, Hılful fudul cemiyetinin yeri hakkında bilgi verip, Sümeyye annemizin mezarlığına gidip ziyaret edip Fatiha okuduk. Bayram öncesi umrelerimizi altıya tamamladık. Hudeybiye, Cirane, Tenim Mikatlarından umrelerimizi yaptık.  Arafat umremizi gece yapıp Cebeli Rahme’ye rahat çıkmamızı sağladık. Daha sonra bir tane daha Arafat’taki Mescidi Nemire’den ihrama girip bir umre daha yaptık.

Geldiğimiz ilk umre ile umrelerimizi altıya tamamlayıp bıraktık. Servisler kesilinceye kadar sabah ve yatsı tavaflarımız devam etti.

Otel mescidimizde Cuma hariç hergün öğle ve yatsı namazlarından sonra harem tanıtım ve hac bilgilendirme derslerimizi yaptık. Hactan sonra önemli bilgiler hakkında sohbetlerimize devam ettik. Bir akşam otel mescidimiz de hacılarımız ile tesbih namazı kıldık.  Bayan hocalarımız bayanlara mukabele okudu.

Nihayet Hac geldi çattı. Hac öncesi Arafat’ ve Müzdelife’ye gidip çadırlarımızın hazırlığını yaptık. Otelimiz gibi Arafat çadırında da sadece Alkuş Turizm olarak kaldık. Çok rahat ettik. Arafat’ımız çok güzel geçti. Ses cihazı çalışmadığı için Arafat vakfe duamızı İsmail Alkuş hocamız yaptı.  Arafat sabah namazında zikir, tesbihat ve sohbet ile kerahet vaktini çıkarıp işrak namazlarımızı kılıp istirahate çekildik. Öğleden önce de Arafat çadırımız da güzel program oldu. Yerinde ve zamanında veda hutbesi okundu. Arafat vakfesinden sonra çadırda grup olarak haccımızı tebrikleştik. Akşam olunca Müzdelife’ye hareket başladı. Müzdelife’de Akşam namazını yatsı vaktinde cemi tehir olarak bir arada kıldık. Fecri sadığa kadar Müzdelife’de kalıp Hanefi mezhebine göre Müzdelife vakfemizi zamanında yaptık. Sabah namazını ve vakfe duamızı Müzdelife’de yaptıktan sonra şeytan taşlamak için yola koyulduk. Güneş doğduktan sonra şeytan taşladık, otele geldik, Kurban kesimi için temkin olsun diye öğleye kadar ihramdan çıkmadık. Öğle ezanı okunduktan sonra ihramdan çıkıp otel mescidinde bayramlaşma ve tebrikleşme yaptık. Hacılarımıza kalan günlerin programını söyleyip önümüzdeki vazifeler hakkında bilgi verdik. Farz tavafa ne zaman ve nasıl, şeytan taşlamaya ne zaman ve nerden gideceğimiz hakkında bilgi verdiler. Farz tavafımıza bayramın ikinci günü, gelebilenlerle gittik. Hac günlerinde yapmış olduğumuz görevlerimizin en güzel yanı herşeyi Hanefi mezhebine göre ve zamanında yapmış olmamız oldu. Müzdelife’de kalmamız, güneş doğduktan sonra şeytan taşlamamız, kurbanlar kesilsin diye bekleyip öğleden sonra ihramdan çıkmamız farz tavafı ikinci günü yapmamız haccımızın güzel yanlarından birkaçı idi. Bir gece dağa çıkmak için Cebeli Nur’a gittik. Kadir gecesinde ilk vahyin geldiği, peygamberimizin peygamber olduğu dağ burası. Hacılarımız mağaranın olduğu yere kadar çıktılar. Başka bir gece Cebeli Sevr’e çıkıldı. Burası peygamberimizin Hz. Ebu Bekir (r.a) ile hicrette saklandığı mağara, Örümcek burada ağını ördü, güvercin burada yuvasını yapmış idi. Umrelerde ve dağlara gidişimizde hacılarımızdan ücret almadık.

24/Haziran/Pazartesi günü veda tavafımızı yapıp, Kabe’ye ve Haremi Şerife veda ettik. Rabbim tekrarlarını nasip et deyip ayrıldık. Haccımız mebrur ve makbul olsun.

Talep Formu

Tüm Görüş, Öneri, Şikayet ve Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Hac & Umre Ön Kayıt Formu

Hac Ön Kayıt Formu için gerekli bilgileri bu alandan doldurabilirsiniz.